TENOSİNOVİT

Tenosinovit (tendovaginit)(sinovit) in birçok nedeni vardır. Fazla kullanımdan travmaya, enfeksiyondan romatizmal hastalıklara kadar geniş bir yelpazede bu nedenler sıralanabilir. Enfeksiyon haricindeki nedenlerle oluşanlarda, cerrahi dışı yöntemler ile tedaviye başlanır ancak bunların yetersiz olması durumunda cerrahi uygulanabilir. Enfeksiyona bağlı olanlarda ise ilk seçenek cerrahi tedavidir.

Tendon kasın kemiğe bağlanan uzantısıdır. Yani kasa hareketi yaptıran bölgedir. Etrafını saran sinovial membran koruyucu bir kılıftır ve sıvı üreterek tendonun sürtünmeden rahat hareket etmesine yardımcı olur. Tenosnovit işte bu tendon koruyucu kılıfıın inflamasyonudur. Tendinitten farkı tendinit tendonun kendisinde oluşan inflamasyon iken, tenosnovit tendon etrafındaki sinovial kılıfın inflamasyonudur.

Tenosinovitler genellikle ağrılı olur, hareket kısıtlılığına neden olabilir. İnflamasyonun olduğu bölgede sıvının krepitasyonu elle hissedilebilir. Tendon hareketi ile kıtır kıtır ses gelir. Ele gelen kitle olabilir.

Tenosinovitlerin bir çeşidi stenozan tenosinovit dediğimiz hastalıklardır. Bunlarla ilgili ayrıntılı bilgi hastalıklar bölümünde mevcuttur. Tetik parmak ve de quervain sendromu bunlara örnektir.

Romatizma, şeker, KOAH,  Gut, tiroid ve kanser ile fazla kullanma ve travmalar enfeksiyon haricindeki tenosinovit nedenleridir.

Tanı için dikkatli bir fizik muayene şarttır. USG ve MR gerekli durumlarda istenebilir. Enfeksiyonda Kanavel’in 4 bulgusu tipiktir. Bunlar parmak boyunca bastırmakla hassasiyet, parmakta şişlik, parmağın hafif bükük durması ve parmağı gerdiğinizce ağrı olmasıdır.

Tedavi nedene yönelik olmalıdır. Altta yatan hastalık varsa o tedavi edilmelidir. Fazla kullanıma bağlı ise istirahat ve NSAİD ler ile tedavi edilir. Fizik tedavi verilebilir. Steroid enjeksiyonu yapılabilir. Son dönemlerde PRP ve kök hücre tedavileri de uygulanmaktadır.

Eğer enfeksiyona bağlı tenosinovit gelişmiş ise mutlaka cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Bunun haricinde hareket kaybına neden olan, tendon hasarına neden olan veya konservatif tedavi ile iyileşmeyen tenosnovitlerde cerrahi tedavi uygulanabilir.

Eğer enfeksiyon varsa ve kültürde mikroorganizma belli edilir ise ona yönelik antibiyotik mutlaka kullanılmalıdır. Tüberkükoz (verem hastalığı) gibi spesifik enfeksiyonlarda da hastalığa yönelik tedavi şarttır. Çok ileri enfeksiyonlarda parmağın alınması dahi gerekebilir.

Ameliyat sonrasında sertlik, hareket kısıtlılığı, enfeksiyonun yayılması ve skarlı doku ile iyileşme en sık görülen komplikasyonlardır.

Aşağıdaki resimi paylaşıllan hastamız uzun süredir tedavi edilemeyen tüberküloza bağlı gelişmiş yağın tenosinoviti olan bir hastamız. Damar ve sinirler korunarak tüm fleksor tendonlar temizlendi. Patoloji tübekülozu desteklediğinden ona yönelik tedavi alabilmesi için verem savaş a devredildi.

 

Bana Ulaşın