ROTATOR MANŞET YIRTIKLARI

Hayat kalitesini ciddi seviyede bozabilen, kişinin hareket kabiliyetlerini kısıtlayabilen ve ağrıya neden olan omuz kuşağı kas yırtıkları (rotator manşet yırtığı) oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur.

Rotator manşet kasları bir grup kastan oluşur ve bunlar tendonlar halinde humerus dediğimiz kol kemiğinin üst kısmına yapışarak hem omuz ekleminin stabilitesini arttırırlar hem de omuz hareketlerinin birçoğunu yaptırırlar. Genellikle bu grupta supraspinatus denilen kas yırtılır ama diğer omuz kuşağı kasları da buna eşlik edebilir.

Yırtıklar çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilir. Akut yani aniden gelişen yırtıklar genellikle düşmeler sonucunda oluşur. Kronik yani zamanla ilerleyen yırtıklar genellikle dejeneratif yırtıklardır, zamanla hem yırtığın boyutu değişebilir hem de yırtılmış uçlar geriye kaçabilir. Ayrıca yırtıklar kasın tamamı tutan tam kat yırtıklar ve kasın bir kısmını tutan parsiyel yırtıklar şeklinde de olabilir.

En fazla görülen bulgular omuz hareketlerinde ağrı ve zorlanma, güçsüzlük, gece uyandıran ağrı, tutulan omuz üzerine yatamama ve baş üstü objelere erişmede güçlüktür. Hastalar gece yatarken üzerine yorganını çekmekte, bayanlar iç çamaşırlarını giymekte çok zorlanırlar.

Bazı faktörler rotator manşet kas yırtığı gelişme ihtimalini arttırabilmektedir:

– Yaş : 40 yaş ve üstü bireylerin yakalanma olasılığı daha fazladır.

-Travma: Kol ve omuz üzerine düşmelerden sonra manşet yırtıkları görülebilir

-Meslek ve hobi: Kolunu sürekli yukarı kaldırması gereken işlerde çalışanlarda ve bu tür sporlarla uğraşanlarda risk daha fazladır.

-Omuz sıkışma sendromu olanlar: Akromion dediğimiz omuz kuşağı kemiğinin altında oluşan kemik çıkıntılar zamanla rotator manşet kaslarında dejenerasyona ve yırtığına neden olabilmektedir.

            Rotator manşet kas yırtıklarının tanısı fizik muayene, ultrason ve MR ile konmaktadır. MR ile yırtığın şekli, büyüklüğü ve etraf dokuların durumu da değerlendirilebilir.

            Tedavi de konservatif yani cerrahi dışı veya cerrahi tedaviler uygulanabilir. Konservatif tedavi de istirahat, antiinflamatuar ilaçlar, fizik tedavi ve ağrıyı uyaran hareketlerden kaçınma bulunmaktadır. Konservatif tedaviye rağmen şikayetlerin geçmediği  küçük yırtıkların, 3 cm den uzun yırtıkların, 6 aydan uzun süreli yırtıkların, akut travma ile olan ani yırtıkların ve güçsüzlüğe neden olan yırtıkların tedavisi cerrahidir.

            Cerrahi tedavi de açık, mini açık veya tamamen kapalı yani artroskopi dediğimiz kameralı yöntemler ile yırtığın tamiri yapılır. Bazen yırtığa eşlik eden başka patolojilerde aynı seansta tamir edilirş örneğin kemik çıkıntıların temizlenmesi. Tamirin mümkün olmadığı yırtıklarda debritman veya ters omuz protezleri diğer tedavi seçenekleri olarak sayılabilir.

            Fotoğrafta bir hastamızın ameliyat öncesi kolunu kaldırma açısıyla (yaklaşık 90 derece) beraber ameliyattan 3 ay sonraki halini görmektesiniz.

            Sağlıklı günler dilerim.

Bana Ulaşın