MARJOLİN ÜLSER

MARJOLİN ÜLSER

Marjolin ülser uzun süre önce hasar görmüş cilt üzerinde gelişen malign (kötü huylu) bir tümördür. Yassı hücreli kanser bu gelişen kanserler içinde en sık olanıdır. Malesef  bu kanserlerin davranışları hızlıdır ve prognoz kötüdür. Bu nedenle erken tanı ve geniş eksizyon (sağlam doku ile beraber tüm tümörün çıkartılması) ile tedavi önemlidir.

Bu yaraalar genellikle ağrısız olduğundan hastalar ve yakınları durumu çok önemsemezler. Lokal medikal kremler veya kişilerin kendi yaptıkları kremler ile tedavi edilmeye çalışılırken zaman geçer. Bu nedenle tanı gecikmeleri bu hastalarda sıktır.

Kronik yara veya cilt hasarlarlarında en sık karşımıza çıkan neden yanıklardır. Bunun haricinde örnek hastamızdaki gibi ampütasyon güdüğündeki uzun süreli bası ve buna bağlı cilt hasarı, travmatik yaralar, venöz ülserler, radyasyona bağlı skarlar, osteomyelit (kemik iltihabı) ve hidradenitis süpürativa denilen ter bezlerinin hastalığına bağlı gelişen kronik akıntılı yaralar marjolin ülser gelişimine zemin hazırlayabilir.

Genellikle yaralamanın üzerinde 30-35 yıl geçtikten sonra geliştiğinden hastalar 50 yaş üzerindedir. Alt ekstremite en fazla tutulan bölgedir. Bununla beraber vücudun her yeride görülebilir.

Kanser saptandığında yapılaca şeyler sınırlıdır. Genişcerrahi eksizyon önemlidir. Lenf nodunun çıkartılması tartışmalıdır. Agresif tümörlerde KT önerilebilir.

En fazla lenfatik metastaz yaparlar. Bu yüzden yaranın olduğu bölgenin lenfleri incelenmelidir.

5 yıllık yaşam ortalama %50 dir.

Bana Ulaşın