Omuz eklemi vücudun en hareketli eklemidir. Yapısı gereği kemik yapıdan çok yumuşak dokularca stabilitesini korur. Travmaya da çok açık bir eklem olduğundan vücutta en fazla çıkık görülen eklemdir.
Omuz eklemi genellikle travmaya bağlı olarak çıkar. Bu daha çok yüksek enerjili bir travmadır. Omuz üstüne düşme, trafik kazası vs. fakat bir kez çıktıktan sonra daha düşük enerjili travmalar ile çıkabilir hale gelebilir. Yüzerken kulaç atma, tenis oynarken veya taş atarken vs. Sık sık çıkıkların olması durumunda tekrarlayan omuz çıkığı, habituel (kazanılmış) omuz çıkığı veya kronik omuz instabilitesi gibi isimlerle adlandırılan durum meydana gelir.
Omuz daha çok öne ve aşağıya doğru çıkar. Fakat diğer yönlere de çıkabilir. Beraberinde humerus (kol kemiği) veya glenoid (skapula kemiğinin omuz eklemini yapan bölümü) kırıkları da görülebilir.
Çıkık olur iken beraberinde labrum denilen omuz ekleminin koruyucu yumuşak dokusunu da yırtar. Bu hasara Bankart lezyonu adı verilir. Lezyonun derecesi ileride tedavinin şeklini belirleyecektir.
Omuz çıkığının tedavisi acildir. Beraberinde kırık olmadığı durumlarda kas dokuya ve çevre yumuşak dokuya en az zarar ile yerleştirmek için özellikle gençlerde ve kas dokusu fazla olan bireylerde genel anestezi ile çıkığı redükte etmek gerekir. İlk çıkıkta beraberinde kırık yoksa genellikle ameliyat önerilmez fakat tekrarlayan çıkıkların olması durumunda kapalı yöntemler ile (artroskopik) tamirler yapılır. Çok çeşitli tedavi yöntemleri olmasına rağmen günümüzde en fazla kullanılan yöntem artroskopik bankart tamiridir.
Tamir sonrası en az 3 hafta istirahat ve sonrasında fizik tedavi esastır.
Kırık ile beraber olması durumda ise yine kapalı veya açık yöntemler ile tedavi yapılabilir.
Sağlıklı günler dilerim.
Tekrarlayan omuz çıkığı nedeniyle opere ettiğim hastamın ameliyat sonu 4. ay hareketleri