Kontraktür Gevşetme

Eklemler, kaslar ve bağlar sayesinde hareketlerin yapıldığı anatomik yapılardır. Eklemi oluşturan yapılardan herhangi birisinde bir problem olduğunda hareketler giderek azalır ve bazen tamamen hareket kabiliyetini kaybederek kontraktürler oluşur.

Eklemler, kaslar ve bağlar sayesinde hareketlerin yapıldığı anatomik yapılardır. Eklemi oluşturan yapılardan herhangi birisinde bir problem olduğunda hareketler giderek azalır ve bazen tamamen hareket kabiliyetini kaybederek kontraktürler oluşur. Aslında temel olarak hareketi yapan kas, tendon, bağ ve hatta derinin kısalması, esnekliğini kaybedek rahat harekete izin vermemesi durumudur.

Nedenleri arasında kırıklar, kas ve bağ yaralanmaları, geçirilmiş ameliyatlar veya romatoid artrit ve serebral palsi gibi sistemik hastalıklar olabilir. Yanıklar da cilt ve diğer dokuların kontraktürüne neden olabilmektedir. İskemi yani doku beslenmesinin bozulmasına bağlı da görülebildiği gibi herhangi bir nedenle uzun süre hareketsizliğe bağlı da oluşabilmektedir.

İster küçük eklemlerde ister büyük eklemlerde olsun kontraktürlerin düzeltilmesi gereklidir. Bunun için genellikle fizik tedaviden veya çeşitli ilaçlardan yaralanılmakla birlikte cerrahi dışı bu tedavilerden fayda sağlanamaması halinde cerrahi yöntemlerle de kontraktürler açılabilir.

Büyük eklemlerdeki kontraktürlerin açılması sırasında genellikle genel anesteziden faydalanılırken özellikle eldeki küçük eklemlerde lokal anestezi ile ve ameliyat sırasında hareketler kontrol edilerek kontraktürler açılabilmektedir.

Her ne kadar ameliyat sırasında hareketler tam olsa da anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrı duyulacağı için harekette bir miktar kayıp olacaktır. Bu nedenle ameliyat sonrasında tekrar bir fizik tedavi ihtiyacı olacağı akılda tutulmalıdır.

Alttaki videoda başparmakta kas yapışıklığına bağlı hareket kısıtlılığı olan hastamızın gevşetme yapılmadan önce ve yapıldıktan sonraki hareketlerini görebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Öncesi

Sorası

Bana Ulaşın